Γεύσεις

Γευτείτε προϊόντα της κυθηραϊκής παράδοσης

Θυμαρίσιομέλι Κυθήρων, που ξεχωρίζει στη γεύση, το άρωμα, το χρώμα.

Φατουράδα, το γευστικότατο ηδύποτο του νησιού από αγνό τσίπουρο και κανελογαρύφαλα ή με άρωμα και γεύση από φρούτα όπως μανταρίνι, πορτοκάλι, βερίκοκο μετά από χρονοβόρα επεξεργασία της φλούδας ή του κουκουτσιού (λιαστές φατουράδες).

Ροζέδες, παραδοσιακά γλυκά από θυμαρίσιο μέλι, αμύγδαλο, σιμιγδάλι, ζάχαρη, κανέλα, γαρύφαλλο, τα οποία διατηρούνται για πολλούς μήνες, χωρίς να χάσουν ίχνος από τη θεσπέσια γεύση τους.

Παστιτσέτο, γλυκό με «αρχοντικές» καταβολές, που απαιτεί τα καλύτερα υλικά: άφθονη βανίλια, φρέσκο βούτυρο, μαρμελάδα κυδώνι.

Ξεροτήγανα, με την τόσο λεπτεπίλεπτη κατασκευή τους που μοιάζουν με νούφαρα και με αγνά υλικά: λεπτό τραγανιστό φύλλο, θυμαρίσιο μέλι, σουσάμι και κανέλα.

Πάστα μύλου, η πανδαισία των εραστών του αμύγδαλου με βάση του ψιλοαλεσμένο στο χειρόμυλο, εξ ου και η ονομασία, ξασπρισμένο αμύγδαλο. Το σωστά «μετρημένο» σιρόπι που δένει με το σώμα του, αναδεικνύει τα προσόντα του.

Κούμαρα, γλυκό μεγέθους μπουκιάς, που μιλάει κατευθείαν στο στόμα και τα γευστικά σας αισθητήρια.

Μπουτίνο, το «παντεσπάνι» των Κυθήρων. Παρασκευάζεται με φρέσκο γάλα, αγνό βούτυρο, χωριάτικα αυγά, σιμιγδάλι, ζάχαρη, σταφίδες, καβουρδισμένο αμύγδαλο και τριμμένη κανέλα. Δοκιμάστε το με παγωτό.

Μελούνια, πολύ μικρά λαχταριστά μελωμένα γλυκά, φτιαγμένα από τα καλύτερα υλικά: θυμαρίσιο μέλι, αμύγδαλο, αλεύρι, αγνό παρθένο ελαιόλαδο.

Άκρως ενδιαφέρουσα είναι και η οινική ανάπτυξη στα Κύθηρα. Οι οινόφιλοι θα βρουν κάποιες δυνατότητες για οινοτουρισμό στα Κύθηρα και αρκετά εμφιαλωμένα κρασιά. Έτσι, κατά την παραμονή σας στο νησί, ένα πράγμα είναι σίγουρο: το καλό φαγητό και το κρασί θα έχουν πρωτεύοντα ρόλο!